AUGUST - Oslnivé okamihy v slnečnom mesiaci

Čo by bolo také leto bez kvalitnej fľaše chladivého sektu? Tento vznešený nápoj je synonymom pre radosť a slávnostné okamihy. Práve preto sme Vám napísali blog o výbere lahodného sektu a inšpirácii, ako si ho maximálne vychutnať a ktoré si u nás vyberiete.

Predtým než sa ponoríme do sveta sektu, Vám povieme ako sa pravý sekt vyrába:

Výroba sektu je fascinujúcim procesom, ktorý začína starostlivým výberom a zberom kvalitného hrozna. Tu je zjednodušený popis základných krokov pri výrobe sektu:

Úroda:
Hrozno určené na výrobu sektu je starostlivo vybrané z viníc. Kľúčovým faktorom je optimálna zrelosť hrozna, ktorá sa kontroluje ich chuťovými vlastnosťami a cukornatosťou.

Lisovanie:
Pozberané hrozno je prevezené do vinárstva (PRESHAUSU ľudovo povedané), kde prebieha lisovanie. Cieľom je oddeliť šťavu od pevných častí hrozna, ako sú šupky a semienka. Tým sa získa čistá hroznová šťava.

Fermentácia:
Hroznová šťava je následne prevedená do nádob, kde prebieha fermentácia. Pridávaju sa kvasinky, ktoré premieňajú cukry obsiahnuté v šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento proces vytvára alkohol a taktiež vytvára jemné bublinky, ktoré sú charakteristické pre sekt.

Druhá fermentácia:
Po prvej fermentácii sa sekt ešte nepovažuje za hotový. Nasleduje druhá fermentácia, ktorá prebieha vo fľašiach. Do fliaš sa pridá cukrový sirup a kvasinky, ktoré vytvárajú oxid uhličitý. Tento oxid uhličitý nemá možnosť uniknúť z fľaše a vytvára tak bublinky vo vnútri sektu. Tento proces sa nazýva tradičná metóda.

Zrenie:
Po druhej fermentácii sa fľaše uzavrú špeciálnou korkovou zátkou. Fľaše sú uložené v špeciálnych podmienkach, kde prebieha zrenie sektu. Doba zrenia sa líši podľa druhu sektu a môže trvať niekoľko mesiacov až niekoľko rokov.
Takto prebieha výroba a konečne sme sa dostali k hotovému produktu.


U nás zakúpite hneď niekoľko pravých sektov. Napríklad z Českej republiky, Slovenska, Chorvátska aj Talianska.

V lete si doprajte okamihy osvieženia a radosti s lahodným sektom. Vyberte si svoj obľúbený!

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.