Víno a umenie - dve slová, ktoré nás okamžite prenesú do sveta krásy, vášne a kreativity.

V tomto článku sa pozrieme na príbehy z histórie, v ktorých sa nejeden umelec nechal inšpirovať vínom, vinárstvom alebo vinicami a stvárnil tieto motívy prostredníctvom umeleckých diel, ako sú obrazy, sochy alebo básne.

Víno je elixír pre telo i dušu a hralo v umení vždy významnú úlohu. Aj vinári sú vlastne umelci, ktorí prostredníctvom svojho produktu ukazujú svoje vnímanie sveta. Predstavte si vinohradníka, ako sa dôsledne a šetrne stará o svoje hrozno. Každému strapcu venuje individuálnu pozornosť a starostlivosť, až nakoniec zožne plody svojej práce v podobe lahodného vína. Tento proces je plný emócií a lásky, ktoré prechádzajú do každého pohára.

Lahodné chute a vône vína spojené s jemným alkoholovým opojením nejednému umelcovi pomohli stvárniť ich predstavy a myšlienky a preto bolo iba otázkou času, kedy si umelci všimnú vášne a zápal, s ktorými vinári vínny mok pripravujú. Veľa maliarov, sochárov a básnikov našlo v tejto vášni inšpiráciu k tvorbe svojich diel. Obrazy viníc, hrozna, sudov s vínom a osláv vinárstva odrážajú krásu a jedinečnosť vína. Keď sa pozrieme na tieto umelecké diela, môžeme si predstaviť, ako sa nachádzame na týchto miestach a často z nich dýcha atmosféra voňajúcej vinice a chutí rôznych odrôd vína, ktoré umelci stvárnili svojou rukou.

Jedným z takýchto umelcov bol slávny francúzsky maliar Édouard Manet, ktorého obraz "Dejeuner sur l'herbe" zachytil skupinu ľudí užívajúcich si pohostenie na kraji vinice. Tento obraz prenáša atmosféru a radosť zo spoločného stolovania a pitia vína.

Rovnako aj umelecké sochy majú víno ako svoju inšpiráciu. Sochárske diela, ktoré zachytávajú bacchanské scény a Dionýza, boha vína, nás vťahujú do atmosféry radosti, veselia a veselého opojenia.

A čo básnici? Tí tiež nemohli zostať pozadu. Väčšina básnikov nachádza v prírode, vrátane viníc, hlbokú inšpiráciu pre svoje básne. Tieto básne a ódy ospevujú krásu viníc, voňajúcich hrozna a úchvatných chutí vína. Báseň tak často dokáže preniesť čitateľov na okamih do krásneho vidieckeho raja, kde sa víno rodí a je s ním od nepamäti spojené.

Tiež hudba je s vinárskymi oslavami a udalosťami pevne spätá a najčastejšie sa stretávame s cimbalovou muzikou, husľami a inými strunovými a dychovými nástrojmi. Snáď najtypickejším príkladom umelca z vinárskeho prostredia je český spevák Jožka Černý a pesnička, ktorá je pre neho typická: "Vínečko Biele". Určite by sme našli mnoho ďalších spevákov a muzikantov, pretože s vínom ide ruka v ruke aj folklór ktorému je hudobný sprievod vlastný.

Príbehy vinárskych rodín sú často pozoruhodné. V mnohých prípadoch sa dedí výroba vína z generácie na generáciu a víno je pre samotných vinárov umeleckým dielom. V každej fľaši vidíte, že víno je pre nich nielen prácou, ale aj vášňou a umeleckým vyjadrením toho, čo pre nich tento mok znamená.

Víno a umenie - kombinácia, ktorá nás prenáša do sveta kúziel, krásy a nekonečných emócií. Až budete na nejakej degustácii, započúvajte sa do jeho príbehu a inšpirujte sa touto nádhernou láskou, ktorú vinári a umelci s vínom zdieľajú.

Nech žije víno a umenie!

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.