Mágia jesene a zimy vo vinohrade - Práca vinohradníka

Jesenné a zimné obdobia vo vinohrade sú časom, keď vinári zasvätene pracujú, starajú sa a pripravujú sa na nadchádzajúci rok. Je to obdobie, kedy sa spojí náročná fyzická práca s očakávaním a nádejami na budúcnosť. Či už ste vášnivým milovníkom vína alebo sa iba zaujímate o zázraky vinárskeho remesla, jeseň a zima vo vinohrade nám ukazujú, že krása a mágia sa nachádzajú vo všetkých ročných obdobiach a to aj tam, kde by ste ju možno nečakali.

V nasledujúcich odsekoch sa spoločne ponoríme do toho, čo vlastne robí vinár v týchto chladných mesiacoch a ako sa vinohrad mení v reakcii na striedanie ročných období. Pripravte sa na cestu do sveta viníc, kde sa stretnete s jedinečnou atmosférou, západmi slnka nad zlatistým hroznom a tichým šepotom vetra medzi radmi viníc. Vítame vás vo svete jesenného a zimného kúzla vinohradu.

Príprava vinice na zimu: Starostlivosť o vinohrady v zimnom období

Ako slnko postupne klesá spoločne s teplotou, vinice začínajú prechádzať do zimného spánku. Pre vinohradníkov to znamená, že musia prijať opatrenia na ochranu svojich vinohradov a pripraviť sa na dlhú a chladnú zimu. Starostlivosť o vinohrady v zimnom pokoji je kľúčovou súčasťou vinárskeho kalendára a zahŕňa niekoľko dôležitých krokov:

1. Rezanie vínnych rév

Jednou z prvých úloh vinárov na začiatku zimy je rezanie vínnych rév. Tento proces je nielen nutný pre udržanie správneho tvaru viniča, ale aj pre odstránenie starých a chorých vetiev. Rezanie sa vykonáva opatrne a precízne, aby sa minimalizovalo poškodenie viniča a pripravili sa na nový rast v nadchádzajúcom roku.

2. Kontrola a údržba výsadieb

Vinári tiež v zimnom období vykonávajú kontrolu a údržbu výsadieb. To zahŕňa napríklad kontrolu opôr pre viniča, plotov a podpery, aby boli v dobrom stave pre nadchádzajúci rast. Tým sa zaistí, že vinica bude pripravená na váhu nového hrozna a odolná proti veternému počasiu.

3. Jesenné hnojenie

Táto prax umožňuje pôde absorbovať živiny z hnojív cez zimu, čo zlepšuje jej štruktúru a živinovú hodnotu. Dôležité živiny ako dusík, fosfor a draslík, sú zásobené v pôde, čo podporuje rast budúcich plodín. Jesenné hnojenie tiež pomáha potlačiť rast buriny a zlepšuje vodnú retenciu pôdy.

4. Kultivácia pôdy

Kultivácia pôdy je proces pripravujúci pôdu na siatie alebo výsadbu. Tento krok zahŕňa obrábanie pôdy, čo môže zahŕňať orbu, bráni, alebo iné metódy rozrušenia pôdy a zlomenie hrubších častíc. Kultivácia má niekoľko výhod, ako je zlepšenie priedušnosti pôdy, odstránenie zvyškov rastlín a buriny a zlepšenie rozloženia živín v pôde. Kultivácia taktiež pomáha rovnomerne rozptýliť hnojivá, čo zvyšuje účinnosť ich využitia rastlinami.

5. Ochrana pred mrazmi

Zvlášť v oblastiach s chladnejším zimným podnebím je dôležité chrániť vinič pred mrazmi. Vinári používajú rôzne metódy, ako je zakrývanie korenáčov a použitie izolačného materiálu okolo kmeňov viniča, aby zabránili poškodeniu od nízkych teplôt.

6. Plánovanie a príprava na novú sezónu

Zima je tiež časom na plánovanie a prípravu na novú vinársku sezónu. Vinári sledujú záznamy o predchádzajúcich zberoch, plánujú nové výsadby a skúmajú možnosti zlepšenia svojich techník a vinárskych procesov. Marketingové stratégie a komunikácia s odberateľmi tiež nezostávajú v zime nepovšimnuté.

Vinohrady v zimnom období majú svoj vlastný pôvab, keď sneh pokrýva vinice a viniče odpočívajú pred nadchádzajúcim prebudením. Aj keď je táto doba pokoja, práca vinárov nikdy nekončí. Je to čas, kedy sa vinohrady a vinári pripravujú na nový rok, plný nádejí, výziev a ďalšieho krásneho hrozna, ktoré sa bude spracovávať do chuti vína.

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.