Bublinky dvakrát inak: Ako sa líšia šumivé vína a perlivé vína?

Bublinky už dávno nie sú iba slávnostná záležitosť. Bublinkovým prípitkom na svadbe samozrejme nič nepokazíte. Rovnako tak ich ale oceníte i pri posedení s priateľmi alebo ako súčasť letných sviežich drinkov. Šumivé a perlivé vína sa líšia predovšetkým v ich výrobe, ale rozdielna je aj ich chuť. Viete, na čo by ste sa mali pri ich výbere zamerať?

Šumivé vína obsahujú prirodzene vzniknuté bublinky

Bublinky v šumivých vínach spôsobuje oxid uhličitý, ktorý vzniká prirodzene ako vedľajší produkt pri kvasení. Oxid sa drží v uzavretých nádobách, ten sa potom vo víne rozpúšťa 
a podieľa sa na tvorbe bubliniek.
Pri výrobe klasických vín bez bubliniek sa naopak dovolí oxidu voľne unikať čím sa bublinky z vína vytrácajú. 


Chuť sektu ovplyvňuje zbytkový cukor a množstvo bubliniek

Medzi šumivé vína patria sekty, ktoré musia spĺňať vyššiu akosť hrozna.
Sekty sa od seba líšia podľa obsahu zbytkového cukru. Toto označenie dobré poznáme pod označením extra dry (zvlášť suché), demi - sec ( polosuché), doux (sladké) atď.

Šumivé víno, ktoré obsahuje rovnaké množstvo cukru ako víno bez bubliniek, ale zdá sa chuťovo menej sladké. Je to podobné ako so šťavou - keď si dáme rovnaké množstvo do obyčajnej a do perlivej vody. Vo vode bez bubliniek sa nám vždy bude zdať nápoj sladší. 

Od kvasenia až po predaj v rovnakej fľaši

Okrem metódy výroby v uzavretých nádobách, ktoré môžu mať objem až niekoľko desiatok tisíc litrov je tu ešte tradičný spôsob výroby, ktorá sa nazýva šampanská metóda. Pri tejto metóde kvasí víno vo fľašiach, v ktorých sa následne predáva, takže sa dá povedať, že je každý kus originál. Spôsob výroby ovplyvňuje i chuť - pri šampanskej metóde vznikajú vína plnšej chuti, zatiaľ čo kvasenie vo veľkých uzavretých nádobách sa postará skôr o sviežejší typ šumivých vín.

Sekt Šabata Blanc Brut 2015, suché, Vinařství Šabata

Navnadili sme vás na pohárik šumivého? Preskúmajte náš výber bublieniek, s ktorým nesiahnete vedľa.                                                                                                                         

Šampanská metóda potrebuje čas, ale prináša výsledky

Pri šampnaskej metóde výroby potrebuje víno zrieť až niekoľko mesiacov, aby získalo žiadúcu plnú chuť. Niektorí výrobci ho nechávajú uležať kľudne aj dva roky.

Vo chvíli, kedy víno dosiahne optimálnu zrelosť, prichádza na radu otočenie fľaše dnom hore, aby došlo k straseniu kalu od ich hrdieľ. Kal sa následne odstráni čím dôjde k úbytku vína vo fľaši. TO sa však dorovná pridaním tzv. expedičný likér, ktorý je tvorený sladidlom, vínom a oxidom siričitým, čo ovplyvňuje následnú cukornatosť sektu. Posledným krokom je uzatvorenie korku, drôteným košíkom a označený etiketou.

Šmapanské úplnou náhodou objavil benediktínsky mních pri prevoze vína z Francúzska do Anglicka. Víno mu totiž pri ceste začalo druhotne kvasiť čo spôsobilo vznik dnes, tak obľúbených bubliniek. 


Do perlivých vín sa bublinky pridávajú umelo

Je to podobné, ako keď sa vyrába sódovka. Perlivé víno má nižší tlak čo spôsobuje menej oxidu uhličitého a tiež menej bubliniek. Pre kvalitné perlivé vína je známe predovšetkým Taliansko, odkiaľ pochádza Lambrusco alebo Prosecco Frizzante.


Pozor na nekvalitné bublinky - varovaním môže byť aj plastové viečko.

Pokiaľ si chcete vybrať kvalitný sekt alebo perlivé víno, vyhnite sa plastovým uzáverom. Vaše oči by, ale mali skĺznuť na etiketu. Zamerajte sa pri výbere na množstvo obsahu alkoholu, prejdite si prítomnosť konzervantov a umelých aróm. Vodítkom môže byť aj cena, ale tá rozhodne nie vždy stúpa spoločne s kvalitou. Pokiaľ si s výberom neviete rady, obráťte sa na nás. Radi si vypočujeme vaše požiadavky a doporučíme vám víno na mieru.

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.