Chorvátska Istria priťahuje pozornosť milovníkov vína z celého sveta

Chorvátsko je nielen vyhľadávanou dovolenkovou destináciou, ale tiež domovom špičkových vín, ktoré víťazia na medzinárodných súťažiach. Čím sú hlavne Istrijské vína tak populárne? Zašli sme sa pozrieť osobne do miestnych vinárstiev.

Domov originálnych vín s výrazným charakterom

Istria je jedným zo štyroch vinárskych regiónov v Chorvátsku a tradícia pestovania vinnej révy tu siaha až do antických dôb. Dokonalé klimatické podmienky a kvalitná pôda umožňujú vyrábať vína rozmanitých chutí a od suchých až po sladké. Obrovskú zásluhu na kvalite vína nesú vinári, ktorí využívajú svoje dlhoročné skúsenosti, pracovitosť, precíznosť a lásku k vínu. 

Vaše chuťové bunky zaplesajú

V Chorvátsku sa pestuje mnoho medzinárodných odrôd vinnej révy, ale niektoré vinárstva sa zameriavajú na pôvodné odrody a zaoberajú sa ich obnovou. Aj cez najrôznejšie špekulácie sa za jednu z pôvodných považuje biela Malvasia (Malvazija, Malvasije), ktorá je neoddeliteľnou súčasťou vinárskej identity Istrie. V jej chuti môžete objaviť sviežosť a plnosť, na ktorú nadväzujú tóny ovocia, mandlí, citrusov a kvetov. Medzi najvýznamnejšie odrody reprezentujúce chorvátsky polostrov patrí aj červený Teran. Víno je typické bohatou chuťou , vyššou kyselinkou, trieslovinami a s dlhou dochuťou, ktorá okorení aj nudný večer. Dalšími odrodami. ktoré môžete na Istrii ochutnať sú Refošk, Merlot, Cabernet Sauvignon, Muškát biely, Chardonnay, Rulandské biele, šedé a modré.  

“-Vína z vnútrozemia, pobrežných viníc a ostrovov majú mierne odlišné podmienky pestovania a to sa odráža v ich chuti.

Vášmu hľadáčiku by nemali uniknúť vína týchto vinárstiev:

Cossetto je rodinné vinárstvo, ktoré vyrába víno už 3 generácie a sústredí sa na vína s výrazným aromatickým profilom pre náročný gurmánsky trh.

Berba Bertoša svoje hrozno zberá výhradne ručne. Ich vinice sa rozprestierajú 350 metrov nad morom, kde čerpajú dostatok slnka a sviežu klimu mora a rieky Mirny. Vznikajú tu autentické vína unikátnych chutí.

Degrassi je vinárstvo, ktorého cieľom je vytvárať jednoduché a zároveň výrazné vína so špecifickým charakterom.

Damjanić pri svojej práci kombinujú najmodernejšie technológie a tradičný prístup s ktorými zožali veľké úspechy na domácich a medzinárodných výstavách vín, odkiaľ si vozia medaile a ocenenia. 

Medea Vinarija je mladé vinárstvo produkujúce príjemné svieže vína, ktoré odrážajú najlepšie čo majú, bohatú pôdu a lahodné hrozno, ktoré z nej vyrastá. Pri práci je pitie vína dôležitou vášňou, ktorá im rozhodne nechýba. 


Pár základných informácií o Istrijskom víne poznáme a teraz už zostáva len ta praktická časť - ochutnávania. Pokiaľ chcete vyskúšať obľúbené miestne odrody alebo vás zaujalo niektoré z vinárstiev, stačí si len vybrať tú správnu fľašu z našej ponuky alebo doporučujeme rovno zvoliť Degustačný set z Chorvátska.

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.