Etiketa ako vizitka vína: Ako rozoznať kvalitu?

Vyberáte víno ako darček k narodeninám, alebo si len chcete urobiť pekný večer? Jednoducho sa dá povedať, že čím sladšie sú hrozná vinnej révy, tým kvalitnejšie víno bude. Viete ale, ako rozpoznať kvalitné víno podľa etikety a čo označenie ako zemské, akostné alebo neskorý zber znamenajú?

Cukornatosť hrozna je kľúčom ku kvalitnému vínu

Tak, ako všetko hrozno potrebuje svoj čas, tak čím dlhšiu dobu budú hrozná na vinici zrieť, tým vyššiu cukornatosť bude mať a víno bude kvalitnejšie. Cukornatosť sa meria pomocou normalizovaného muštomeru, ktorý udáva kolko kilogramov cukru je obsiahnutého v 100 litroch muštu a je základom pre kvalifikáciu vína do tried, ktorými sa pri výbere vína môžete riadiť.


Keď sa dostane rada na víno a cukor je nutné rozlišovať medzi cukornatosťou a zbytkovým cukrom. Zbytkový cukor je cukor, ktoré kvasinky nespotrebujú pri kvasení. Podľa neho následne rozlišujeme medzi vínom suchým, polosuchým, polosladkým alebo sladkými.

Stolové víno ako najnižšia trieda kvality.  

Dnes už sa označuje len ako „víno” bez ďalšej špecifikácie. Na etikete sa nesmie označovať odrodou ani ročníkom, na fľaške tak nájdete napr. len „Víno biele polosuché”. Na výrobu stolového vína sa můžu používat hrozná vypestované aj mimo Českú republiku, a ktoré nie sú primárne určené k výrobe vína. Presne ako tušíte tu veľkú kvalitu nenájdete.

Zemské vína neurazia, ani nenadchnú


Na etikete sa označujú odrodou, ročníkom a vinárskou obcou. Veľkosť písma, ktorou sa odrody na etikete uvádzajú, musia byť maximálne polovičnej veľkosti a označené ako „zemské víno”, aby nedochádzalo ku klamaniu zákazníka. Zemské vína v ponuke Vinozoom >>

Pri výbere vína sa môžete riadiť platným pravidlom: čím viac informácii o víne je na fľaši uvedené, tým kvalitnejšie víno bude.


Akostné vína potešia vaše chuťové poháriky

Radíme ich totiž medzi vína najvyššej kvality. Vína sa vyrábajú z hrozna, ktoré pochádza
z jednej zeme a v rovnakej oblasti sa aj vyrába. Na etikete sa povinne musí uvádzať pôvod hrozna, ročník a odroda. Pokiaľ si chcete dopriať dobrú fľašu vína, siahnuť môžete práve po akostnom víne. Akostné víno v ponuke Vinozoom >>


Akostné víno s prívlastkom pre náročnejších


Jedná sa o najvyššiu kategóriu akostných vín. Hrozná musia pochádzať z rovnakých podoblasti a ich cukornatosť, pôvod a hmotnosť musia byť overené Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR. Na etikete musí byť uvedený názov odrody z ktorej je víno vyrobené a názov vinárskej obce.

V akostných vínach môžete nájsť označenie VOC ( víno originálnej certifikácie). V tom prípade sa jedná o vína, ktoré sú vyrobené z hrozna z viníc, ktoré ležia vo vinármi schválených polohách daného regiónu. Špecifická pôda, klíma a ďalšie podmienky vínu dodávajú jedinečné vlastnosti. Do systému VOC sú zaradené najtypickejšie odrody daného vinárskeho regiónu. VOC vína v ponuke Vinozoom >>

Z akých akostných vín s prívlastkom môžete vyberať?

Neskorý zber

Ako už názov napovedá, hrozná s prívlastkom neskorý zber sa zberajú neskôr, takže cukornatosť pri ich zbere je vyššia. Vína neskorého zberu sú vhodné k výrobe suchých a polosuchých vín a nesmú sa nijak dodatočne prisladzovať ani chemicky stabilizovať. Neskorý zber v ponuke Vinozoom >>

Ľadové vína

Hrozná sa zberajú pri teplote minimálne -7° C, teda v zamrznutom stave. Sú charakteristické silnou arómou, nižším obsahom alkoholu a bývajú sladké. Do ich vyššej ceny sa premietne technologická náročnosť výroby a tiež nízka výlisnosť, teda množstvo vylisovaného muštu z hrozna. Ľadové vína v ponuke Vinozoom >>

Zvyšujúce sa vyzretie a cukornatosť hrozna zvyšuje cenu konečného výrobku. Zvyšuje sa totiž riziko spojené s neskorším zberom hrozna. Verte ale, že poznáte rozdieľ.

Slamové víno

Ani slamové vína nie sú na výrobu o nič menej náročné. Po zbere sa nechávajú hrozná sušiť po dobu minimálne tri mesiace na slamenom podklade. Majú plnú sladkú chuť a silnú arómu v ktorej môžete cítiť kandizované ovocie, med alebo dokonca marmeládu.

Teraz už viete, že od prívlastku vína môžete očakávať viac, než od zemského. Celá problematika výberu vína je, ale omnoho zložitejšia. Preto sme pre vás prichystali výber vín, ktoré potešia aj najnáročnejších z vás. Pokiaľ by ste chceli s výberom pomôcť, obráťte sa na nás. Radi vám pomôžeme zvoliť tú pravú fľašu vína pre vás.

Akostné vína ponúkané v sortimente Vinozoom

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.