Hostina v znamení vína: Ako vybrať to pravé k jednotlivým chodom?

Jedlo a víno si spolu musí vyhrávať. Všeobecné pravidlo znie, že k jemným jedlám volíme jemné vína a k výraznejším pokrmom sa nemusíte báť tých chuťovo plnších. Niekedy je to, ale predsa len zložitejšie. Čo všetko by ste mali pri výbere vína zvážiť, abyste rozohrali orchester chutí naplno?

Aperitív ako predohra pred dobrým jedlom

Aperitív otvára hostinu a povzbudzuje chuť k jedlu, preto by mal byť ľahký, aby nespôsoboval pocit zasýtenia. Jeho výber závisí nielen na chuťových preferenciách, ale i na období, kedy ho servírujeme. V letných mesiacoch volíme chladené sladké vína, chybu neurobíme ani s vinným strikom. V chladnejších mesiacoch dáváme prednosť suchým šumivým vínam s vyšším obsahom alkoholu.

Čo k polievke? Riadime sa jej konzistenciou a chuťou

Víno k polievke vyberáme podľa druhu polievky - ku krémovým polievkam sa skvele hodia mladšie vína, napríklad Neuburské alebo Rulandské. Ľahké biele alebo ružové vína ovocnej chuti sú vhodné k zeleninovým polievkam a k vývarom, polievky z koreňovej zeleniny si naopak žiadajú staré vyzreté vína.

Víno k predkrmom rešpektuje jeho chuť

K predkrmom podávame ľahké biele vína, najlepšie kabinetné. Pokiaľ sa rozhodneme ako predkrm servírovať napríklad husaciu pečienku, ktorá je výraznejšej chuti, siahneme po sladkom alebo polosladkom víne, ktoré bude dostatočnou oporou pre plnšiu chuť pokrmu. Tu nešliapneme vedľa s Pálavou alebo Chardonnay.


Biele vína k mäsu bielemu, červené k červenému

Výber vína k hlavnému chodu sa najčastejšie riadi jeho hlavnou zložkou, teda mäsom. Tu je to jednoduché - biele vína k bielemu mäsu, červené vína k červenému mäsu. Chuť zveriny a baranieho mäsa podporia červené vína trpkej a horkej chuti.

Dôležité je myslieť aj na spôsob prípravy mäsa. Dusené a varené mäso si bude skvele rozumieť s vinnými baktériami. Pokiaľ podávame mäso s omáčkou, vždy prispôsobujeme víno k chuti omáčky.

Aké vína podtrhnú chuť grilovaného mäsa?

Pokiaľ máme v pláne pochutnať si na steakoch z bieleho mäsa, zvolíme vína neskorých zberov. Dávate prednosť tučnejšiemu mäsu? To skvelé dopĺňa biele víno s plnou chuťou, jemné červené vína alebo klarety, teda biele vína z modrého hrozna. Chystáte sa na gril prihodiť morské ryby? Vyhnite sa červeným vínam. Kombinácia morskej soli a červeného vína môže spôsobiť horkú chuť.

Už sa vidíte na záhrade nad poriadnym steakom? Pripravili sme si pre vás výber vín, ktoré sa budú ku grilu skvele hodit. Vyberte si to pravé pre vás a užite si grilovanie plnými dúškami.

Víno k dezertom ako dôležitá dohra hostiny

Ľahké ovocné dezerty servírujeme s polosladkými alebo sladkými vínami s vyšším obsahom kyselín, chybu neurobíme napríklad ani s Rízlingom vlašským. Čokoládové dezerty si rozumejú so suchými plnšími červenými vínami, ako je napr. Neronet. S krémovými dezertami podávame vína polosladké a sladké, zvoliť môžeme napríklad Pálavu.

Správne zvolené víno k pokrmu dokáže zázraky. Nedá sa všeobecne povedať, že všetky odrody sa vždy 100% hodia k danému pokrmu - záleží aj na ročníku, vinárstve alebo zbere. Preto, pokiaľ si nebudete vedieť s výberom rady, nechajte si od nás poradiť. Zaručujeme, že vašim hosťom jedna porcia stačiť nebude.

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.