Ktorí patróni bdejú nad pokladom vo vinohradoch?

Vinná réva je v priebehu celého roku neustále v nebezpečí, a ju musia vinári chráni za pomoci tradičných postupov a najnovších technológii. Od nepamäti tiež uctievajú svojich patrónov, ktorí na vinice dohliadajú dňom i nocou. Viete, ktorí svätí chránia české a zahraničné víno?

Hrozbám čelia vinári po celý rok

Medzi najčastejšie riziká, ktoré ohrozujú vinnú révu, patria mimo iných výkyvy počasia, škodci, choroby a zlodeji. Niektoré hrozby sa dajú eliminovať štandardnými postupmi medzi, ktoré patria napríklad postreky, siete, elektronické ohradníky, plašiče a mnoho ďaľších. Pre vinárov sú vítanou pomocou moderné technológie v podobe dronov, ohrevných vrtulí, vykurovacích káblov, laserových plašičov a iných vymožeností. Na niečo sú, ale aj dnešné moderné technológie krátke, preto sa dnes vinári obracajú ku svojim patrónom a uctievajú ich. 

Kto drží ochrannú ruku nad vinicami?

Patrónmi sú svätci, ktorých v histórii vinári vybrali, aby dohliadali nad bohatstvom majstrov vinárského cechu. Svätí patróni sa v jednotlivých vinárskych oblastiach líšia a môžu byť uctievaní v celej zemi v obci alebo iba v oblasti. Často sú zobrazovaní s hroznom alebo s inou vinárskou tématikou a objavujú sa na obrazoch, ceduliach, sochách vo vinárstve, viniciach, pivniciach a reštauráciach. 

Existujú aj svätci, ktorých vinári nemajú v láske sú to tzv. ľadový muži - Pankrác, Servác, Bonifác. V období kedy oslavujeme ich mená od 12-14.5. často prichádzajú mrazy, ktoré vinice spália a spôsobia nenahraditeľné škody.

Svätí strážci vinohradov

V Českej republike drží ochrannú ruku nad vinicami Svätý Václav, ktorý sa o titul patróna zaslúžil tým, že podľa legendy bol jediným panovníkom, ktorý révu vinnú sám sadil, zberal aj lisoval. Na Slovensku uznávajú svätého Urbana, ktorý sa údajne pred svojimi prenasledovateľmi schoval vo vinici a tým si zachránil život. Ďalším svätým je Ján Evangelista o ktorom sa traduje, že vypil podaný pohár otráveného vína, ale jed na neho neúčinkoval, preto sa tiež na jeho sviatok svätí víno. Za zmienku stojí i Ján Krstiteľ, apoštol svätý Bartolomej, svätý Vavrinec a svätá Ľudmila. Vo svete vinári začali uctievať svätého Vincence zo Saragosy, svätého Antonína zo Sorrenta, svätého Peregrína a svätú Metriu

Májová pranostika hovorí: “ Ak je na Urbana pekne, tak nás čaká hojnosť vína.”

A aj keď to tak môže vyznieť, vinári sa väčšinou nespoliehajú, že ich vinice ochráni vyššia moc a poisťujú si zabezpečenie vinohradu vlastnými silami. Ochutnajte České a zahraničné vína, ktoré úspešne odolali všetkým nástraham, pretože sa o ne vinári s láskou celý rok starali. 

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.