PoVINNÁ výbava na Veľkú noc: ako zladiť tradičné pokrmy a víno?

K Veľkej noci patrí mnoho zvykov, ktoré viac či menej dodržujeme dodnes - maľovanie kraslíc, pletenie korbáčov, šibanie, polievanie dievčat a tiež príprava tradičných pokrmov. Viete aké víno k týmto jedlám zvoliť a dokonale tak podčiarknúť gastronomický zážitok? V našom článku vám odporúčame spojenie vína a jedla pre každý veľkonočný deň.

Popolcová streda

Táto streda dostala názov po Judášovej zrade a ohavnom skutku. V biblických textoch je vykresľovaný ako záporná a zlá postava. Typické sú v tento deň pôstne jedlá ako cestoviny s makom, šúľance, parené buchty, kaša z prosa a šošovice. K cestovinám a k sladkým pokrmom z cesta doporučujeme podávať sladké a polosladké biele vína. K polievkam sa skvelé hodí biele vyzreté víno. 

Zelený štvrtok

Na zelený štvrtok sa pripravujú zelené jedlá, ktoré majú upevniť zdravie - jarné polievky, špenát, strukoviny, používajú sa hlavne čerstvé bylinky a žihľava. Pre také menu sú ideálne ľahké, svieže, biele vína ako Müller Thurgau, Veltlínské zelené a Sauvignon.

“Veľká noc má náboženský význam, ale zároveň predstavuje oslavu jarných dní a prebúdzanie sa prírody po zime.

Veľký piatok

V tento deň sa spravidla drží pôst. Kto nedodržuje tradície pôstu striktne, dopraje si obvykle rybu alebo polievku. K tučnej rybe nalievajte hutné biele vína a k jemnému rybiemu mäsu sa hodia skôr ľahké svieže vína. Lososa a tuniaka príjemne chuťovo doplní pohár ružového vína. Podľa zvyku by sa na Veľký piatok nemalo piecť, pracovať na záhrade, prať prádlo, požičiavať a darovať veci. Takže fľašku nikomu nepožičiavajte a pekne hosťom nalievajte sami. 

Biela sobota na sladko i slano

Deň veľkého upratovania, pečenia a farbenia vajíčok. Pripravuje sa mazanec, veľkonočná plnka, varí šunka, zemiakový šalát, špenátový prívarok. Bohatú textúru veľkonočnej plnky chuťovo doplnia svieže vína s kyselinkou. Mazanec ochutnajte za sprievodu najlepšie polosladkých a sladkých vín

Pestrá Veľkonočná nedeľa

Veľkonočná nedeľa je najväčší kresťanský sviatok. Z kuchyne sa tiahne vôňa buchiet, baránka, mazanca a mäsa všetkého druhu. Najčastejšie jahňacieho, teľacieho, bravčového a hydinového. Kto si nemohol mäso dovoliť, tak aspoň upiekol baránka z cesta. Vzhľadom k pestrému výberu pokrmov je tento deň aj voľba vína rozmanitá. Určite majte širšie zásoby vína od bieleho cez ružové až po červené. Degustujte podľa chuti pokrmov. 

Veľkonočný pondelok si pýta víno k šibačke a k pokrmom z vajec

Veľkonočný pondelok sa nesie v znamení vajíčok, ktoré sú symbolom nového života. Ženy ich farbia a dávajú šibačom. Robia z nich pomazánky, omáčky a plnia sa na rôzne spôsoby. Skombinovať špecifickú chuť vajec s vínom môže byť celkom fuška. Vyzrejte nad šumivými vínami, ktoré sú tiež slávnostného charakteru. Pokiaľ máte v pláne šibačov odmeniť fľaškou, určite zabodujete s naším veľkonočným balíčkom - Veľkonočná nádielka a Veselá Veľká noc.

Či už oslavujete Veľkú noc alebo vítate jar, nezabúdajte na to, že zážitok slávnostných dní vždy vylepší pohár kvalitného vína. Vyberte si to najlepšie pre svoje chuťové poháriky v našej ponuke.

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.