Slovenské vína sú výnimočné aj kvalitné: čo je za tým a prečo ich prehliadame?

Vína zo slovenských viníc sú rok od roku lepšie a vinárske oblasti ponúkajú stále kvalitnejší výber pestrých chutí. Aj napriek tomu je dopyt po slovenskom víne nízky. Čím to je, čo robí víno skutočným chuťovým zážitkom a prečo prehliadame lokálne značky?

Za dobrým vínom je dôslednosť aj trpezlivosť

Kvalitanie je len o odrode a oblasti. Dôležité sú aktuálne klimatické podmienky, pôda, na ktorej vinič rastie a aj to, ako sa vinár o vinice stará. V tých najlepších vínach nájdeme faktor trpezlivosti, dôslednosti i odvahy. Občas je totiž nutné vzoprieť sa klasickým vinárskym postupom v záujme kvality vína. A tieto vlastnosti nachádzame aj u slovenských vinárov.

Prečo slovenské vína prehliadame?

Je za tým málo informácií o lokálnych vínach, vyššia produkcia južných krajín, ktoré k nám víno dovážajú, ale aj historický vývoj slovenských viníc. Najväčší rozmach slovenské vinohradníctvo zažilo už v 13. storočí, kedy sa v okolí Bratislavy pestovali biele odrody. Neskôr Slovensko začalo produkovať aj šumivé vína, avšak koncom minulého storočia kvalita viníc kvôli mrazu a škodcom upadla. Napriek tomu má Slovensko v produkcii vína bohatú históriu a v súčasnosti sa vinohradníctvo znovu dostáva do popredia. Kvalitou a chuťou konkuruje aj vínam z južných teplých oblastí.

Kvalita slovenských vín narastá

Posledných 15 rokov zažívajú slovenské vína renesanciu. Vinič sa pestuje v 6 vinárskych oblastiach, a to v Malokarpatskej, Južnoslovenskej, Nitrianskej, Stredoslovenskej, Východoslovenskej a oblasti Tokaj. Všetky dokonalo reflektujú svoj terroir a produkujú vína širokého spektra chutí.

Z bielych odrôd vo viničoch dominuje Veltlínske zelené a Ryzlink rýnsky, z modrých Svatovavrinecké a Frankovka. Medzi vína vyšľachtené priamo na Slovensku radíme modré odrody Dunaj a Hron, z bielych odrôd sú to napríklad Milia alebo Devín. Veľký potenciál však majú i šumivé vína, ktoré sa do našich vinohradov pomaly dostávajú.

Dajte slovenskému vínu šancu

Nielenže podporíte lokálnu gastronómiu, ale môžete vyskúšať nové chute kvalitných vín, ktoré vznikajú s láskou k prírode. Mnohí zo slovenských vinárov pristupujú k ekologickým spôsobom pestovania viniča a poctivo udržujú rodinné vinohradnícke tradície. Zájdite si na výlet do vinice alebo si doma spravte vlastnú degustáciu vín od slovenských vinárov s balíčkom od Vinozoomu.

Pri výbere sa zamerajte na jakosť. Čím odrodovo čistejšie víno, tým kvalitnejšie bude. Dobrým poznávacím znamením je aj množstvo informácií, ktoré k vínu jeho výrobca ponúka. Pokiaľ je uvedený konkrétny popis, pravdepodobne v rukách držíte skutočne kvalitné víno, ktoré stojí za to ochutnať.
(zdroj gastroweb.sk)

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.