Štedrovečerná večera a víno: Ako správne skombinovať menu?

Kvalitné víno dokáže podčiarknuť chuť pokrmov a vyšperkovať vianočnú atmosféru do posledného detailu. Je rovnako dôležité, ako dobré jedlo. Viete aké víno zvoliť ku kaprovi, zemiakovému šalátu alebo čo sa vynikajúce hodí k vianočnému pečivu? Máme pre Vás pár tipov, s ktorými nešliapnete vedľa.

Prvé cinknutie pohárov

Štedrovečerná večera je očakávaná udalosť roka, ktorá si žiada slávnostné zahájenie. To zaistí vhodný aperitív. Doporučujeme suché sekty a šumivé vína, ktoré príjemne zlepšia náladu a povzbudia chuťové bunky na nasledujúce chody

Ktoré vína podávame k polievke?

Po aperitíve prichádza na rad oblátka, jablko a po ňom polievka. Na Slovensku servírujeme obvykle rybaciu, hubovú polievku, vývar, kapustnicu alebo polievku zo strukovín. Ku všetkým menovaným môžete s kľudom otvoriť fľašu Veltlínskeho zeleného, Rulandského bieleho alebo Müller thurgau a určite vás táto voľba nesklame.

Ku kaprovi biele, k lososovi ružové

Tradičným vianočným pokrmom je smažený kapor (prípadne rezeň) a zemiakový šalát. Jedná sa o chutný chod, ktorý skvele sprevádzajú plné, minerálne a ovocné biele vína. Napríklad. Rizling rýnsky, Rulandské biele a Veltlínske zelené k tomuto jedlu dokonale ladia. Pokiaľ uprednostňujete morské ryby, ako je losos a tuniak, veľmi dobre chutia v spojení ružových vín.

Sladká bodka na záver

Nielen po štedrovečernej večeri, ale aj v priebehu celých sviatkov všetci radi ochutnáme niečo sladké. Obecne sa dá povedať, že ku sladkému sa hodí sladké. Pokiaľ, ale hľadáte ideálne víno k vianočnému pečivu , správnou voľbou budú sladké vína a sekty. Chuťovú harmóniu, vykúzlite, keď si kúpite víno slamové, ľadové, tokajské alebo výber z hrozna.

“ Vianočná pranostika: Jasné Vianoce - hojnosť vína a ovocia.

Obecné pravidlo pre párovanie sme si zhrnuli a určite sa Vám zídu. Hlavné, ale je, aby Vám spoločne chutilo. Preto sa nemusíte striktne riadiť zvyklosťami, ale občas dať aj na vlastnú intuíciu. Pokiaľ si, ale stále nie ste istí, radi Vám pomôžeme s výberom toho správneho vína. 

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.