Svätomartinské víno: V čom spočíva jeho tradícia a výnimočná chuť?

November sa nesie v znamení Svätomartinského vína. Toto mladé víno si obľúbite vďaka jedinečnej chuti, ktorú získa napriek tomu, že zreje iba pár týždňov. Aké podmienky musí víno spĺňať, aby sa mohlo pýšiť názvom Svätomartinské?

Čo je Svätomartinské víno?

Jedná sa o prvé víno svojho ročníku a podľa dlhoročnej zvyklosti si s ním môžete priťuknúť najskôr na sviatok sv. Martina 11.11. o 11.hodine. Tieto vína síce zrejú iba pár týždňov, ale za tu dobu stihnú získať svoj osobitý charaktera sviežu ovocnú chuť. Spotrebovať by sa mali najneskôr do Veľkej noci, pretože potom strácajú svoju výnimočnosť. Komu by, ale taká dobrota vydržala, tak dlho?



Svätomartinské víno musí spĺňať kritéria odbornej komisie

Označenie Svätomartinské môžu vlastniť iba vína vyrobené z ranných odrôd. Biele vína zastupujú Muškát moravský, Müller Thurgau a Veltlínské červené skoré. U červených vín sú to Svätovavrinecké  a Modrý Portugal. Za ružové vína a klarety sú to Svätovavrinecké, Modrý Portugal a Zweigeltrebe. Okrem odrôd musia vína tiež spĺňať ďalšie podmienky odbornej vinárskej komisie, ktorá každoročne hodnotí jeho vlastnosti farbu, arómu a chuť až po schválení môžu vinári víno uviesť svoje víno na trh pod známkou Svätomartinské víno. Na fľašiach je známe logo svätého Martina na bielom koni.

- Ľudové Svätomartinské pranostiky:
Radosť Martina je hus a džbán vína.
Na svätého Martina iskra do vína.
Na Svätého Martina býva dobrá hus.
Na Svätého Martina dymí sa z komína.
Južný vietor na Martina = Mierna zima..

Ako vznikla tradícia Svätomartinského vína?

Podľa histórie bol dátum 11.11.pre vinára, ktorý hospodáril u zámožných sedliakov posledným dňom služby v roku. V  tento deň si nad pohárom mladého vína z tohtoročného zberu a husou preberali plán vinárskej práce na nasledujúci rok. Tradícia s vínom, husou a koláčom siaha až na dvor cisára Jozefa II. a dochovala sa dodnes.

 


“ Z úcty k tradíciám sa naprieč Českou republikou v tento deň konajú desiatky slávností Svätomartinského vína, ktorých sa môžete zúčastniť.

Sneh síce 11.11. v posledných rokov už sv. Martin na bielom koni nevozí, ale stále sa toto obdobie nesie v znamení dobrého jedla a pitia. Doprajete si tento slávnostný deň hus. Nezabudnite tento rok k svojmu menu zaradiť aj Svätomartinské víno. Určite stojí za to! k svojmu menu zaradiť aj víno a vyberte si z našej ponuky: tu

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.