Traja zmrznutí a Žofia, vinári nepodceňujú pranostiky.

Pranostiky sú v mnohých oblastiach života považované za nezmyselné a poverčivé. Vinári ale vedia, že niektoré z nich majú svoje opodstatnenie a môžu pomôcť pri zbere a výrobe vína. Jedna z takýchto pranostík je spojená s názvami troch svätých mučeníkov - Pankráca, Serváca a Bonifáca - známych ako Traja zmrzlí  s uplakanou svätou Žofiou. Pokiaľ sa chystáte na návštevu vinárskej oblasti, môže byť užitočné sa s týmito pranostikami zoznámiť.

Traja zmrzlí sú uctievaní najmä v katolíckej cirkvi. Podľa legendy boli bratia, ktorí boli v čase prenasledovania kresťanov v Ríme popravení na rozkaz cisára Diokleciána. Ich sviatok sa oslavuje 12. mája a tento deň je tiež spojený s pranostikou, ktorá hovorí, že ak je na tento deň krásne počasie, prináša to úrodu a bohatú úrodu vína.

Svätá Žofia, prezývaná "Uplakaná", bola kresťanskou mučeníčkou, ktorá bola popravená spolu so svojimi dcérami v rímskej ríši za vlády cisára Hadriána. Jej sviatok sa oslavuje 15. mája a táto pranostika, ktorá sa vzťahuje na počasie na konci mája a začiatku júna. Podľa tejto pranostiky, pokiaľ prší počas týchto dní, bude vraj mnoho daždivých dní v nasledujúcich týždňoch.

Toto počasie môže mať vplyv na vinára, pretože časté dažde môžu spôsobiť stratu úrody a riziko plesní a hniloby hrozna. Ak je hrozno vystavené výdatnému dažďu v čase zrelosti, môže byť náchylnejšie na napadnutie hubovými chorobami, ako je napríklad pleseň šedá. To môže viesť k horšej kvalite hrozna a nižšiemu výnosu. Preto vinári starostlivo sledujú počasie a snažia sa prijať vhodné opatrenia, aby minimalizovali riziká spojené s týmito dažďami.

Prečo vinári tieto pranostiky dodržiavajú? Je to preto, že obvykle v tejto dobe začínajú prvé májové mrazy, ktoré môžu poškodiť hrozno. Ak sa ale na deň Troch zmrzlích alebo na sviatok svätej Žofie dostaví pekné počasie, znamená to, že mrazy neprídu a hrozno bude môcť zreť v ideálnych podmienkach. Pokiaľ je naopak počasie zlé, vinári sa môžu rozhodnúť o zbere skôr, aby predišli poškodeniu plodov mrazom.

Takže pokiaľ si chcete užiť skvelé víno, neváhajte si nechať poradiť od vinozoom.sk, kde si ho môžete aj zakúpiť.

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.