Víno bez syru je polovičný zážitok: Ako prepojiť chuť vína a syru k dokonalej harmónii?

Víno a syr sú nerozlučná dvojka. Jedno dokáže podčiarknúť chuť druhého a vykúzliť stopercentný gurmánsky pôžitok. Viete, ako ich kombinovať aby sústo nezhorklo alebo dúšok nestratili svoju typickú chuť a arómu? Aj jednoduché pravidlá vám môžu uľahčiť výber. Poďme sa na pár z nich spoločne pozrieť.  

Syr a víno z rovnakého regiónu sú jasnou výhrou.

Akonáhle spoločne vznikajú a zrejú v rovnakej oblasti, vyrábajú ich ľudia podobných návykov a chuti je to jednoznačne dobrá voľba. Ukážkové kombináciefrancúzske Brie a Merlot, talianský Parmezán so Sauvignonem, Primitivo v doprovode Gorgonzoly alebo Jaroměřický zámecký s Rulandským bielym.

Zjednotenie chutí a aróma hrajú veľkú rolu.

Pokiaľ skombinujeme vína a syry rovnakého typu a intenzity, nemôžeme stúpiť vedľa. Nebojte sa dať dohromady ľahšie vína a ľahké biele syry, napríklad Muškát moravský skvele doprevádza syr typu Gouda alebo Mozzarella. Hutné červené vína si budú dobre rozumieť s výraznými a plnými syrmi. Ideálnym príkladom je Cabernet Sauvignon + Niva alebo Roquefort.

Populárne kombinovanie podľa typu bieleho vína.

Pokiaľ máte v pláne otvoriť si fľašu ľahkého bieleho vína ako je Veltlínske zelené, Müller Thurgau alebo Sauvignon, najlepšie si ho vychutnáte s tvrdými a polotvrdými syrmi typu Eidam, Gouda, Jadel. K plnému bielemu Chardonnay alebo Tramínu výborne ladia čerstvé syry a syry s bielou plesňou - Hermelín, Camembert a syrové pomazánky.

Sladké biele vína vytvoria dokonalý chuťový dojem so syrmi s červenou kultúrou alebo modrou plesňou. Napríklad Pálava, Tramín alebo Tokajské harmonizujú s Gorgonzolou, Roquefortem a Blaťáckým zlatom.


Optimálna voľba syrov podľa typu červeného vína

Ľahšie červené vína si sadnú s tvrdými syrmi a kozími syrmi. Modrý Portugal a Svätovavrinecké skvele doplní Parmezán, Ementál, bryndza a oštiepok. So stredne plným červeným Merlotom alebo Frankovkou chuťovo ladia polotvrdé syry a syry s červenou kultúrou - Čedar, Madeland a Romadur. Hútne červené vína si žiadajú syry s modrou alebo bielou plesňou. Skvele chutia napríklad v spojení Dornfelder, Cabernet Sauvignon alebo André s Hermelínom, Brie, Nivou a Gorgonzolou.

Červené vína zrejúce v sude s vyšším obsahom tanínu nedoporučujeme podávať so sviežimi mladými syrmi. Táto kombinácia by mohla vyvolať nepríjemnú kovovú chuť.

K ružovým vínam sa chuťovo hodia polotvrdé a mäkké syry. Zweigeltrebe, Frankovka alebo Merlot vyniknú s Eidamom, Goudou a Madelandom.

Chuť šumivých vín najlepšie vyzdvihne tepelne upravený syr v štýle fondue alebo grilovaným hermelín.


Tip: K servírovaniu syru doplňte aj oriešky a dokonalosť je na stole.

Doporučené a populárne kombinácie vín a syrov by sme poznali, ale majstrovské chute a vône dokáže rozohrať aj tanier syrových variácii, kde si všetci môžu vyskúšať svoje individuálne chuťové preferencie. Takže pokiaľ máte zásobu syru alebo váhate aké víno vybrať ku konkrétnym pokrmom, preskúmajte našu ponuku: tu 


Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.