Zoznámte sa s výnimočným barikovým vínom

Barrique je francúzsky názov nielen pre dubový sud, ale tiež pre obľúbenú kategóriu aromatických vín. Vďaka po generácie vychytanému výrobnému postupu si dnes môžete pochutnať na víne so špeciálnou chuťou a vôňou s tónmi dubu, vanilky, karamelu a čokolády. Aké podmienky musí víno spĺňať, aby mohlo mať toto označenie?

Sud, ktorý dáva vínu jedinečnú arómu

Ako napovedá francúzsky pôvod názvu o vznik prvých barikových vín sa zaslúžilo práve Francúzsko. Miestne dubové drevo má totiž vysokú kvalitu a široké spektrum aromatických látok, ktoré dokáže do vína vložiť a vytvoriť, tak veľmi špecifickú chuť. Práve kvalita barikových sudov hrá pri výrobe vína tú hlavnú rolu a najčastejšie sa používajú duby francúzske, americké a kavkazské.

“ Použité sudy, v ktorých zreje víno sú následne vhodné pre zrenie whisky, koňaku alebo rumu, ktorým ponechaná vinná aróma prospieva. 

Označenie si víno musí zaslúžiť splnením prísnych podmienok

Názov barrique na etikete môže víno vlastniť len v prípade, že spĺňa zákonom stanovené podmienky. Musí zrieť minimálne 3 mesiace v dubovom sude v objeme 210 až 250 litrov, kedy tento sud nesmie byť používaný na výrobu vína dlhšie ako 36 mesiacov. Vinný majster určuje podľa svojich znalosti a skúsenosti ideálny čas, aby víno nezrelo príliš dlho a aromatické látky neprerazili odrodový charakter vína.

“ Proces prípravy a výroby barikového sudu veľa krát aj niekoľko rokov.

Nechajte sa okúzliť karamelovými a dymovými tónmi

Najčastejšie sa barikujú červené vína, ktoré získavajú z dubových sudov vanilkové, karamelové, kávové, čokoládové a dymové tóny. Dnes už je bežné aj barikovanie ružových a bielych vín. Spojenie ich sviežosti s nádychom dreva často vykúzli zaujímavú taninovú štruktúru. 

Navnadili sme vás na pohárik barikového? Preskúmajte našu ponuku, z ktorej si určite vyberiete to pravé pre vás.

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.