Najlepšie vinárstvo roku ČR 2021 sa stalo vinárstvo REISTEN!

Šampiónom dvanástého ročníku súťaže VINOZOOM VINAŘSTVO ROKU ČR 2021 bolo vyhlásené vinárstvo REISTEN z Pavlova v samom srdci Pálavy, ktoré zároveň zvíťazilo v kategórii stredných vinárstiev s ročnou produkciu do 250.000 litrov. V kategórii malé vinárstvo do 50.000 l/rok komisiu rovnako ako minulý rok zaujalo vinárstvo LAHOFER. Prestížnu oborovú súťaž usporadúva každoročne Zväz vinárov ČR.

Ešte skôr ako moderátor Marek Eben v samom závere slávnostného večera vyhlásil výsledky už dvanásteho ročníka prestížnej oborovej súťaže, musela odborná komisia navštíviť deväť vinárstiev, ktoré postúpili do finále, priamo v ich vinárstve. Tu posúdila, ako sa plnia nastavené kritéria a hlavne, ako sa napĺňa hlavná myšlienka súťaže, teda aby dlhodobo prevyšovala bežnú prax v obore a posúvala ho stále dopredu. O výsledkoch bolo rozhodnuté. V roku 2021 nad ostatnými najviac vyčnievalo práve vinárstvo REISTEN s mottom: „Pálava je naše!“. Teraz okrem Pálavy je ich tiež aj titul VINOZOOM VINAŘSTVÍ ROKU ČR 2021.

„ Našou filozofiou je šetrné zaobchádzanie s vinicami a rešpekt a ohľaduplný prístup k prírode. To jedinečný pálavský terroir nám pomáhá vyrábať vína charakteristické svojou hlbokou mineralitou a korenitosťou. Ocenenie nielen našich vín, ale aj toho, ako k nim pristupujeme a pracujeme vo vinárstve nás nesmierne teší, ale aj zaväzuje do ďalších rokov,” zdelil Roman Frič, obchodný riaditeľ z víťazného vinárstva REISTEN. 

V kategórii malé vinárstvo zvíťazilo pražské vinárstvo Salabka, ktoré ako jediný zástupca z Čiech preukázalo, že sa dá pri nekompromisnom prístupe k réve a k vínu dosiahnuť výnimočné výsledky aj mimo Moravu. V kategórii veľké vinárstvo obhájilo minuloročné prvenstvo vinárstvo LAHOFER. Vinárstvo zo Znojemska, tak potvrdilo svoju vysokú úroveň a nespornú kvalitu. 

Okrem hlavných cien Zväzu vinárov ďalej udelili ceny „LOMAX Enolog roku 2021“ - cena mladému vinárovi, enelógovi do 40 rokov, ktorú získal Ing. Jakub Smrčka z THAYA vinárstva. Cenu „Počin roku 2021“ získal Ústav vinohradnictví a vinařství zahradnické fakulty Mendelejovej univerzity za uvedenie do života inovatívneho projektu na opätovné využitie kvasných plynov a ich vnímanie behom fermentácie a zavedenie do vinárskej technológie a potravinárskych produktov. „Cenu prof. Viléma Krause, CSc.“ pre významnú vinársku osobnosť za jej celoživotný prínos v obore vinohradníctva alebo vinárstva získal Ing. Břetislav Palička, CSc. Vo finále sa stretlo deväť vinárstiev. Za malé vinárstvo to bolo pražská Salabka Praha s.r.o., Vinařství Lacina a Vinařství Piálek & Jäger s.r.o., za stredné vinárstva THAYA vinařství, spol. s. r.o. Ing. Miroslav Volařík a víťazný REISTEN, s. r. o., za veľké vinárstva CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a.s., Vinařství LAHOFER, a.s. a Nové Vinařství a.s.

Víťazom titulu sa v minulosti stali vinařství Škrobák, Víno J. Stávek, Vinselekt Michalovský Bohemia Sekt, Hana Mádlová, Znovín Znojmo, Château Valtice – Vinné sklepy Valtice, Zámecké vinařství Bzenec, Vican rodinné vinařství a dvakrát vinařství Sonberk.

Súťaž vyhlasuje a titul „Vinařství roku“ udeľuje Svaz vinařů České republiky v spolupráci s Národním vinařským centrem, za významnej podpory Vinařského fondu ČR a Juhomoravského kraja. Generálnym partnerom súťaže sa pre tento rok stala značka VINOZOOM, hlavnými partnermi sú tradične Albert s ponukou vín finalistov v exkluzívnej vinotéke v Prahe na Chodově a Vinolok, výrobca sklenených uzáverov. Behem celého priebehu súťaže se degustujú vína z ručně vyrobených pohárov sklárne KVĚTNÁ 1794. Prírodnú minerálnu vodu s unikátnym zložením dodávala spoločnosť Krondorf. Ďaľšími partnermi boli Haier vinotéky, J&T Bank, Lomax a Bohemia sekt.

Rekapitulácia víťazov:

- obsahujú odkazy na exkluzívne balíčky z ich produkcie


Absolútnym víťazom Vinárstva roku 2021 ČR sa stáva vinárstvo "Reisten".
Víťazstvo v kategórii veľké vinárstvo obhájilo vinárstvo "Lahofer".
Víťazom kategórie stredné vinárstvo sa stalo vinárstvo "Reisten".
Víťazom kategórie malé vinárstvo sa stala pražská „Salabka“.

VINARSTVO ROKU 2021 - slávnostné vyhlásenie víťazov video tu.

Usporiadateľ Zväz Vinařů ČR:

Viac informácií nájdete na www.vinarstviroku.cz, Facebook, YouTube.

VINOZOOM generálny partner "Vinárstvo roku 2021"

Stlačením tlačítka Súhlasím, potvrdzujete, že je vám viac ako18 rokov.
Odísť
Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.